Sunday, July 18, 2010

Culele boieresti de la Maldaresti

Pentru a mai scapa de caldura sufocanata din oras, dar si pentru a-mi mai satisface pasiunea pentru fotografie, ieri am vizitat Culele de la Maldaresti. Ritmul impus de ghizi a fost unul destul de ridicat, asa ca timpii avuti la dispozitie pentru setari si incadrari au fost destul de scurti. In final am fost totusi multumit de ce am reusit sa prind.

Complexul Muzeal Maldaresti se afla la 5km de localitatea Horezu, judetul Valcea, si gazduieste trei obiective istorice: Cula Greceanu, Cula Maldarescu(Duca) si Casa Memoriala I.Gh.Duca.

Despre cule Termenul cula vine din turcescul kule care inseamna turn. Aceste constructii au fost ridicate de catre boierii din Oltenia si vestul Munteniei pentru a se apara impotriva atacurilor turcesti venite dinspre Dunare.

Cula Greceanu
Cula Greceanu a fost ridicata in 1516, fiind cel mai vechi edificiu din acest complex. A apartinut familiei Greceanu, care l-a primit prin zestre de la familia Maldar. Legenda spune ca tanarul capitan Tudor Maldar, unul din vitejii lui Mihai Viteazu, a fost luat prizonieri de catre tatari. Fata hanului tatar s-a indragostit de Tudor si l-a salvat de la moarte. Drept multumire, acesta i-a facut cadou cula construita de catre parintii lui. Olga Greceanu a pictat peretii uneia din incaperi, prezentandu-i in marime naturala pe capitanul Tudor, fata hanului si cei sapte baieti pe care acestia i-au avut.



Cula Maldarescu (Duca)
Cula Duca a fost construita in anul 1812 de catre Gheorghita Maldarescu. In anul 1910 a fost cumparata de catre I.Gh.Duca, care doi ani mai tarziu va construi alaturi o casa de vacanta.



Casa Memoriala I.Gh. Duca
Nascut la 20 decembrie 1879, I.Gh.Duca, personalitate marcanta a politicii romanesti, a cunoscut o spectaculoasa accesiune: deputat la 26 ani, ministru la 38 de ani, prim-ministru la 54 de ani.



Alte fotografii facute in cadrul sau in preajma complexului



Echipament folosit: Nikon D300s Tokina 12-24mm f/4 Nikkor 16-85mm SB-600

1 Comment:

Constantin said...

Daca am sesizat bine acest subiect este unul de debut al blogului. Deci, drum lung!

Reusite imaginile.
Iar tematica poate sustine turismul ministresei de resort...

Post a Comment